Ora (BZ), Italy
Renovation with energy requalification of a house
Client: Private

Collaborator:
Arch. Serena Santullo
Year:2020
Typology:two family house
Type of protection:protected as historic ensemble
ClimateHouse:B
Type of construction:mixed construction
Benedikter C e M Endstand 2022

From early 20th-century maso (farmhouse) to Climate House building. The project has been an opportunity to combine quality architecture and energy upgrading, on a building set in a charming intersection of historic streets. The lot includes the residential volume, the adjacent barn, and a large garden that enjoys optimal southern exposure.
The residential building has been completely redesigned both externally and internally. The demolition of internal walls on the first and second floors has generated two modern apartments that enjoy light and views. The roof has been elevated, configuring itself, in a union with the room below, as a large double-height space governed by large irregular windows that open the wall up to the sloping pitches.
The existing overhangs on the main façade have also been knocked down to make room for a more harmonious composition thanks to the dialogue between the new balconies, openings and decorative wooden elements. Steel frames and wooden battens punctuate the facades, giving them elegance and dynamism, marrying with the colors of the surroundings.
A new, light, steel and wood staircase has been designed between the maso and the barn, positioning itself as a filter between the entrance courtyard and the large back garden; the staircase’s system of landings joins the residences with the elevator located inside the barn. The intervention makes it possible to achieve a Casa Clima A standard.

Press & Media

02/2023
Dolomiten Spezial - Einrichten
PDF 725.11 KBDOWNLOAD

Similar Projects

residential building
ClimateHouse: B

2020
accomodation
ClimateHouse: A

2023
public building
ClimateHouse: -

2017
Final result - Photo by Messe, Marco Parisi
Do you have a project idea?
Then let's talk about it!