Final result_Photo by Dario Conci
Bolzano (BZ)
Energy retrofit of two residential buildings
Client: Municipality of Bolzano
Project team: Arch. Alberto Sasso; Studio Mellano Associati, Studio ARCH+MORE; EQingegneria, Ing. Giuseppe Glionna
Year:2015
Typology:residential building
ClimateHouse:A
Type of construction:mixed construction
Photo by Dario Conci_construction site

The SINFONIA project is a five-year initiative to deploy large-scale, integrated and scalable energy solutions in mid-sized European cities. At the heart of the initiative is a unique cooperation between the cities of Bolzano and Innsbruck, working hand in hand to achieve 40 to 50% primary energy savings and increase the share of renewables by 20% in two pioneer districts. This will be done through an integrated set of measures combining the retrofitting of more than 100,000m² of living surface, optimisation of the electricity grid, and solutions for district heating and cooling.
The local partners are: EURAC, Comune di Bolzano, IPES, Alperia, Agenzia per l’Energia Alto Adige - CasaClima e IDM Südtirol-Alto Adige.

Collaborator:
Alberto Olivotto

Press & Media

03/2021
SInfonia - passeggiata dei castagni - The Plan
PDF 1.35 MBDOWNLOAD
03/2018
Project Sinfonia
01/2019
Sinfonia Asiago - Casa Naturale
PDF 133.29 KBDOWNLOAD
01/2019
Sinfonia - CasaClima
PDF 823.84 KBDOWNLOAD
SINFONIA Bolzano/Bozen - Low Carbon Cities for Better Living (EN)
TRIPLE WOOD
PDF 150.15 KBDOWNLOAD

Similar Projects

accomodation
ClimateHouse: C

2016
View - photo by Alexa Rainer
two family house
ClimateHouse: B

2020
detached house
ClimateHouse: -

2018
architettura, ristrutturazione, sanierung, restructuring
Do you have a project idea?
Then let's talk about it!